Дитяча комунікація

Дитяча комунікація

або Як треба навчати дружби

Без дружби можна обійтися як без філософії або мистецтва. Вона не потрібна для виживання, але це одна з тих речей, заради яких і варто виживати.

С. Люіс

Мама, тато, бабусі та дідусі, сестри, брати, сусіди – важливе оточення дитини будь-якого віку. Але ДРУГ необхідний кожному, скільки кому не було б років. І ми зараз не про плюшевого товариша, а про того, хто має серце, розум та почуття.

Як же допомогти дітям краще спілкуватися з ровесниками?

ГОВОРИТИ

Читаючи змалечку казки, розбирайте вголос, які стосунки мають персонажі, як вони взаємодіють одне з одним. На прикладах власної родини проговорюйте, що таке піклування, любов, дружба, відповідальність...

Висловлюйте ваші уявлення про поняття, підкріплюйте їх історіями.

У спілкуванні з дитиною будьте чесним і проговорюйте свої відчуття стосовно тієї чи іншої ситуації. Дитина з часом зрозуміє, що стосунки є дуже багатошаровими. Що мама завжди любить, але може бути засмученою чи ображеною, чи роздратованою. Стосунки — це тривала взємодія. А тому вони мають різноманітний спектр всіх емоцій і почуттів.

Дайте зрозуміти дитині, що не все так однозначно в цьому світі. І зі спілкуванням так само.

ГУЛЯТИ

Багато хто з батьків, переймаючись за свою дитину, йде на крайнощі і намагаються втримати її якнайдовше в себе під крильцем. Але ж дитячий розвиток напряму залежить від активності. Фізичної та розумової. Тому відвідування майданчиків, гуртків, виставок, концертів, вистав, зоопарку чи цирку – важливе для комунікації. Щоб навчитися спілкуванню потрібно бути серед людей. Потрібно потрапляти у різні ситуації — позитивні та негативні.

Тож допоможіть зробити перший крок, просто підійдіть до матусі з однолітком вашої дитини та почніть розмову. Діти, як відомо, вчаться на прикладах батьків.

КОНФЛУКТУВАТИ

Конфлікти будуть. Змиріться з цією думкою і просто дайте дитині спробувати їх вирішити самостійно. Якщо вона просить допомоги — допоможіть. Навчайте, що в житті часто потрібно враховувати інтереси інших людей. Ми живемо у суспільстві і є взаємозалежними одне від одного. Стратегія win-win працює як в бізнесі, так і в дитячому садочку чи в класі. Поговоріть про те, як краще домовлятися в різних ситуаціях життя. Вигадуйте свої моделі. Постійно проговорюйте правила доброго тону. Звертайте увагу дитини на те, як спілкуються інші.

ІРОНІЗУВАТИ

Розкажіть дитині про те, що не треба все приймати близько до серця. І що сміятися з себе – можна і часто навіть необхідно. Щоб дитина не ображалась, почувши щось неприємне від співрозмовника, а зуміла відповісти щось смішне, але що не принижує його, зберігши свою гідність і повагу до іншого. Добрий умор і сміх найкраще рятують від конфліктів.

БУТИ ПРИКЛАДОМ

Найкраще дитина запамятовує цікаві повчальні історії. Спробуйте, розповідаючи свої спогади, озвучувати й приклади про дружбу, знайомства, подолання страху спілкування з іншими, про закоханості і перші кроки до стосунків.

Станьте другом, з яким хочеться поділитись та від кого необхідно почути пораду.

А також хочемо звернути вашу увагу, що вже з'являються навчальні організації, які кваліфікуються на темі спілкування.

Наприклад, Школа нової комунікації має кілька навчальних напрямів: Акторська майстерність, Риторика та Комунікація, Свідоме читання, Факультатив. Тут діти навчаться:
1) Спілкуванню з собою.
Пізнати себе допоможе курс занять з Акторської майстерності.
2) Спілкування з іншими.
Цього навчають предмети Риторика та Комунікація.
3) Спілкуванню зі світом.
Вміти бути цікавим до життя, прагнути пошуку і розвитку допоможуть предмети Свідоме читання та Факультатив.

Приєднуйтеся! Програма школи нестандартна і прогресивна.
Контактуймо: 093 978 38 77 Євгенія

Наші клієнти

Працюють в таких компаніях